Bert Marx

Bas, contrabas

Samen met zijn broer Steven (aka de Blaaskeaver) startte Bert zijn muzikale carrière als klarinettist in het Jeugdorkest van Beringen. Ook in enkele (zeer) plaatselijke rockgroepjes speelden de twee broers samen, Steven als gitarist en Bert als bassist. Die bas groeide na een tijdje flink en werd een contrabas. Waar sommige mensen een grotere auto nodig hebben omwille van gezinsuitbreiding, moet Bert er steeds voor zorgen dat zijn contrabas en versterker mee op pad kunnen. (waarom lijken contrabassen op bejaarden? Ze gaan net zo moeilijk in en uit de auto)

En die bas werd al snel een trouwe metgezel in al zijn muzikale projecten. En dat zijn er ondertussen heel wat. Bert is een veelgevraagde muzikant in verschillende bigbands en harmonieën uit de buurt, omdat er niet veel mensen contrabas spelen met de feeling die hij in zijn instrument kan leggen. Geef hem een opeenvolging van akkoorden en snel klinkt er een walking bas, of net een heel sfeervolle bas met strijkstok, of misschien een pompende bas, een melodieuze bas, een minimale bas of een geschift drukke bas. Bert weet in een mum van tijd de juiste sfeer toe te voegen aan een nummer.

Samen met Gert (de Slagkeaver) speelde hij in verschillende bezettingen samen (in alle soorten muziek, als het maar jazz is), waardoor die twee perfect op elkaar ingespeeld zijn. Zet ze in aparte ruimtes waar ze elkaar niet horen en nog spelen ze samen als een geoliede machine.

Naast zijn contrabas gebruikt Bert ook een exclusieve, handgemaakte fretless bas. Een kunststuk op zich, en al zeker als hij erop begint te spelen. Bovendien kwamen bij de Keavers nog enkele verborgen talenten naar boven. Zo blijkt hij tot zijn eigen verbazing een goede zanger te zijn en vervult hij tijdens het avondvullend programma met glans de rol van grapjas van de groep. Komt dat zien, komt dat zien!